Laat u inspireren in Clarenhof!

5 september 2019

Verschillende maatschappelijke ontwikkelingen leiden tot een stijgende leegstand van religieus onroerend erfgoed. Wat mag, moet en kan er gebeuren met deze monumenten die hun oorspronkelijke functie verloren? Herbestemming naar woonzorgaccommodatie voor senioren is omwille van de maatschappelijke relevantie een goede oplossing. De uitdagingen zijn echter groot en vergen de nodige ervaring en een doordachte langetermijnvisie.

Innovatief zorgconcept

WZC Clarenhof in Hasselt is hier een geslaagd voorbeeld van. Dit voormalig Clarissenklooster vond een nieuwe bestemming in een modern woonzorgcentrum met seviceflats, binnentuinen en een grand café. Men slaagde erin de unieke historische eigenheid van het gebouw te bewaren en tegelijkertijd te voldoen aan de vereisten van het onroerenderfgoeddecreet en van moderne seniorenzorg en -huisvesting.

Clarenhof blijft – net als in de dagen van het slotklooster – een oase van rust. Maar het herbergt ook een innovatief zorgconcept en is een plek waar bewoners, personeel en bezoekers zich thuisvoelen.

Inspirerende studienamiddag

Op 10 maart van 13.30 tot 18.00  in woonzorgcentrum Clarenhof dan ook van harte welkom op de studienamiddag ‘Herbestemming van religieus erfgoed naar woonzorgvastgoed’.

Deze studienamiddag is een initiatief van het Kenniscentrum 60plus.

 

Sprekers

Patrick Syen, gedelegeerd bestuurder Probis, kadert het project binnen het innovatieve woonzorgconcept van Probis en legt de aanpak en de realisatie van het project naast het Programma Van Eisen en het eindresultaat. 

Dr. Bie Plevoets, onderzoeker binnen onderzoeksgroep ArcK (UHasselt) bespreekt naast Clarenhof een aantal voorbeelden uit haar onderzoek naar de herbestemming van religieus onroerend erfgoed. 

Bart Hoylaerts, architect-vennoot a2o architecten plaatst Clarenhof naast andere gerealiseerde transformaties en bespreekt het ontwerp en de visie van a2o op herbestemming naar zorginfrastructuur.

U wil erbij zijn?

Deelname is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt.

Schrijf daarom vandaag nog in!

  beeld-cc-consult-cmyk

  CC Consult

  lost organisatievraagstukken op bij lokale besturen en overheidsorganisaties
  beeld-cc-select-cmyk

  CC Select

  ondersteunt bij de selectie van nieuwe medewerkers en de uitbouw van hun verdere loopbaan
  beeld-probis-consulting-cmyk

  Probis Consult

  adviseert zorgvoorzieningen en diensten bij hun organisatie en financiering
  beeld-vorm-cmyk

  Vorm

  vormt, traint en coacht bij zorg, welzijn en overheid
  beeld-probis-consulting-cmyk

  Probis plus

  est une entreprise de services et de consultance innovante et spécialisée